Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Een t-shirt dat doet dromen.

Blog

Een t-shirt dat doet dromen.

Jan Caus

Als de dingen wat scheef lopen, zoek op Youtube naar mensen die me inspireren. Zo was het niet anders op een nacht in 2014. Ik zat te kijken naar een TED talk en was gefascineerd door de levensloop van de gebroeders Jacobs. Bert Jacobs vertelde over de rare start van hun carrière: ze wilden allebei na hun studies “nooit gaan werken”.  Die hadden onmiddellijk mijn aandacht. Rondrijdend in een busje verkochten ze jarenlang t-shirts in de VS. Vijf jaar lang. En dan gebeurt er iets bijzonders. 

Het ontwerpen krijgt een verhaal - ze verzetten zich tegen de vloedgolf van negatieve berichten in de media, tegen negativisme en alle andere obstakels die mensen wegjagen van hun dromen. Ze ontwikkelen een label en geven het een naam : “Life is good”.  De ontwerpen van hun shirts liggen helemaal in de lijn van hun boodschap: focus op de dingen die goed gaan.

Het verhaal van Bert Jacobs heeft ervoor gezorgd dat ik aan de slag ging met schilderen, tekenen en schoenen maken. Ik had helemaal geen grafische achtergrond en werd omschreven als “verkerend in een matige tot ernstige staat van onhandig-zijn”. 

Maar ik had er zin in. Ik geloof niet in aangeboren talent. Jacques Brel zei ooit “Le talent c’est l’envie de faire quelque chose”  (vrij vertaald: Talent hebben, dat is heel veel zin hebben om iets te gaan doen) - die zin heeft me enorm gestuurd en doet het nu nog steeds. Ik hoop dat mijn verhaal ook andere mensen inspireert. Het is soms fijn met mensen te praten over hun dromen. Het valt me dan vaak op hoeveel “obstakels” mensen opwerpen om vooral toch maar voorzichtig te zijn : “Ik heb kinderen op te voeden en dat kost tijd en geld. Hypotheeklening te betalen. Ik heb geen startgeld (zelf had ik ook geen fors kapitaal, integendeel). Er zijn zoveel mensen die doen wat ik wil doen. En wat als je failliet gaat ?"

Het is misschien wat naïef, maar het zou mooi zijn als mijn project een ander doet opleven.

Ik wil mijn t-shirts laten rond dwarrelen om mensen een lekker gevoel te geven. Mensen ontmoeten en met hen dromen uittekenen, wie weet samen werken aan een project.  Mijn eerstvolgende kleine collectie zal het afgietsel zijn van een bezoek aan een stad in de Balkan, gewapend met een schetsboek en een fototoestel. De impressies van die ontmoetingen moeten visueel vorm krijgen in de prints van mijn shirts.

Mijn laatste kleine collectie werd geregistreerd in Bar Paniek door fotografe Ana Caus.  De t-shirts zijn te verkrijgen op de webshop van mijn site www.jancaus.be

 

IMG_6668.jpg
IMG_6713.jpg